Programma
We zien ernaar uit je ontmoeten op conferentie Bouw je Buurtplaats. Hieronder vind je een beschrijving van het programma en de workshops.
De conferentie vindt plaats in het gebouw van Assen Bloeit, Sleutelbloemstraat 1 te Assen.
10:00
Inloop & koffie/thee
10:30 -12:30
Onze dagvoorzitter Marjolein Lauret opent de dag
Welkom en introductie programma door Rudolf Setz (Assen Bloeit) en Johan Westerhof (Plaats de Wereld)
Interview wethouders Hans Kuipers (Tynaarlo) en Jan Broekema (Assen)
Key-note speaker Pieterjan van Delden
Pieterjan heeft gepubliceerd over overheidsdienstverlening, professionele organisaties en publieke ondernemingen tussen overheid en markt. De laatste jaren legt hij zich toe op de ontwikkeling van samenwerkingsverbanden tussen publieke organisaties. In september 2009 is hij op dit onderwerp gepromoveerd met Samenwerking in de publieke dienstverlening. Pieterjan's laatste publicatie is Marginalisatie, Meedoen in een complexe samenleving, Van Gennep, 2019
Presentatie en uitreiking eerste exemplaar Bijdehandboek door Yvonne Westerhof-De Leeuw
12:30-13:30
Lunch & mini-markt van producten Plaats de Wereld en Assen Bloeit
13:30-14.15
Gezamenlijke workshop: Aan de slag met het buurtplaatscanvas
14.15-14.45
Pauze
14.45-15.30
Workshopronde
De praktijk van een buurtplaats | Assen Bloeit en Plaats de Wereld
Radicaal gelijkwaardig samenwerken | De Samenmakerij
Een buurtplaats vanuit en kerk(gebouw) | Assen Bloeit
Leren van Programma Samen | Teun Gaultier en Floor Ziegler
De handen ineenslaan: samenwerking buurtplaats en zorginstelling | Assen Bloeit
Een buurtplaats als bouwsteen | Pieterjan van Delden
15.30-16:00
Afronding
Waar gaan de workshops over?
Aan de slag met het buurtplaatscanvas
Schets in acht stappen de contouren van jouw buurtplaats. Ervaar wat het concept te bieden heeft, ontdek aanknopingspunten en zet de eerste stappen op weg naar een buurtplaats. Gezamenlijke workshop met alle deelnemers.
De praktijk van een buurtplaats
Stap in de wereld van Plaats de Wereld en Assen Bloeit. Wat zie je, ruik je en ervaar je? Wat maakt het tot een buurtplaats? Wat is de visie, en waarom zou je er mee starten?
Radicaal gelijkwaardig samenwerken
Hoe kunnen we vanuit verschillende posities toch gelijkwaardig samenwerken? De Samenmakerij heeft hiervoor een methode ontwikkeld. Samen proberen we de methode uit en ontwerpen we aan interventies voor een betere samenwerking tussen initiatiefnemers, ambtenaren en bewoners.
Een buurtplaats vanuit een kerk(gebouw)
Assen Bloeit ontwikkelde een buurtplaats in samenhang met meerdere geloofs-gemeenschappen. Kan een kerkgebouw een buurtplaats worden? Hoe en waarom zou een kerkgemeenschap dit initiëren of daarbij betrokken willen zijn?
Leren van Programma Samen
Deelnemers aan dit landelijk programma - dat werkt aan het bestendigen van bewonersinitiatieven en de samenwerking tussen met gemeente, bewoners en fondsen - delen kort hun inzichten en ervaringen. Daarna is er gelegenheid voor speeddates rond belangrijke thema´s, zoals coalitievorming, onroerend goed, fondsen en hoe organiseren we samenwerking.
De handen ineenslaan: samenwerking buurtplaats en zorginstelling
Assen Bloeit trok vanaf het oprichten van de buurtplaats samen op met stichting Cosis. Cosis begeleidt mensen met een verstandelijke en/of psychische beperking. In samenwerking hebben ze een praktijk ontwikkeld waar iedereen mee kan doen. Waar cliënten geen cliënt zijn, maar buurtbewoner, vrijwilliger en collega in een gemêleerd team.
In deze workshop bespreken we hoe dit in de praktijk werkt, en wat de mogelijkheden en effecten zijn.
Een buurtplaats als bouwsteen
Een toenemende onbetaalbare zorgvraag en te weinig mensen om de zorg te bieden. Een uitdaging waarop Integraal Zorg Akkoord (IZA) een antwoord zoekt. Slimmere samenwerking is nodig, met daarbij een belangrijke rol voor preventie en community care.
Welke rol kan een buurtplaats daarin hebben en waarom?